Akrobatikus torna

Akrobatikus torna versenyzői csoportok 5-16év

Csoportijainkban az óvodás kortól egészen a válogatott szintig folyik a gyerekek képzése.
Akrobatáink 3 csoportban edzenek korosztály szerinti beosztással. Edzőink az első edzésen
szintfelmérés után osztják be őket valamelyik csoportunk korosztály és tudásszint szerint!

Egyesületi tagdíjak:

Heti 2 alkalmas edzések havi 12.000ft-tól
Heti 3 alkalmas edzések havi 18.000ft-tól
Heti 4 vagy több alkalmas edzések havi 24.000ft-tól

A pontos tagdíjról kérjen tájékoztatást az edzőtől, mielőtt a banki utalást elindítaná!

Akrobatikus torna bemutatása

Az akrobatikus torna ötvözi a szertorna egyéni elemeit a társas akrobatikus elemekkel (gúlákkal-dobásokkal), egy zenére végrehajtott, koreografált gyakorlatban. A gyakorlatok sikeres kivitelezéséhez szükség van a mozgások finom koordinációjára, pontosságra, precizitásra, valamint a társak összhangjára, bizalomra. A magas mozgáskultúra mellett zenei műveltség is szükséges, valamint kitartás, erős akarat, bátorság és jó előadókészség. Azonban, ha a siker kulcsa csak ezeknek a készségeknek a birtoklása lenne, talán a Magyar akrobatika is a világ élmezőnyébe tartozna.

Az akrobatikus torna rendkívül összetett sportág, így nem mondhatjuk, hogy csak egyes képességek magas szintje kell a sikerhez.

Az akrobatikus tornában versenyzők öt versenyszámban mérethetik össze tudásukat, női párosban, női hármasban, férfi párosban, férfi négyesben és vegyes párosban.

akroált

A tornászok három gyakorlat típust mutatnak be, statikust, dinamikust és kombináltat, amelyek mindegyike saját jellemző̋kkel bír. A statikus gyakorlatok sajátossága, hogy a társak egy páros vagy csoportos elem végrehajtása során végig érintkezésben vannak egymással. Ezek lehetnek tartások, építések, vagy egyik tartásból a másikba történő̋ átmenetek.
A dinamikus gyakorlatokban a versenyző̋knek be kell mutatniuk társas és egyéni repülő̋ elemeket, felhasználva a különböző̋ irányok, fordulatok, csavarok és különböző̋ testhelyzetek és ugrások által nyújtott variációs lehetőégeket. A dinamikus elemek jellemzői közé tartoznak: a repülési szakasz, a partnerek közötti rövid kapcsolat, érintés, ami segíti vagy megszakítja a repülési szakaszt. A kombinált gyakorlatokban az elemeknek tükrözniük kell a statikus és dinamikus gyakorlatok jellemzőit.

A tornászok minden gyakorlatot zenére mutatnak be egy 12×12 m-es rugalmas tornatalajon. A gyakorlatok statikus pozícióból indulnak és a végső statikus pozícióig megkoreografáltak. Minden gyakorlatnak speciális követelményei és korlátozásai vannak. A gyakorlatok maximum hossza 2 perc 30 másodperc hosszú lehet. Nincsen meghatározott minimum időtartam.

Itthon a sportágat űző lányok és fiúk jelenleg 4-23 év közöttiek. Mind a három fajta gyakorlat különböző karakterű , így elbírálásuk a művészi hatás, a nehézség érték és a technikai végrehajtás szempontjából is külön történik. A művészi- kiviteli bíró értékeli a végrehajtott gyakorlat művészi hatását, amely az “A” pontszámot határozza meg. A nehézségi bírók közösen határozzák meg a gyakorlat nehézségi értékét. Az összes nehézségi érték átalakításával alakul ki a gyakorlat “D” pontszáma. A technikai-kivitel bírók értékelik a végrehajtott gyakorlat technikai kivitelét, amely meghatározza az “E” pontszámot. A vezetőbíró és a nehézségi bíró alkalmazzák a büntetéseket, amelyek levonásra kerülnek az összesített pontszámból, amely az A, E, D pontszámok összege. A gyakorlatokról rajzot kell készítenie az edzőnek, amely illusztrálja a párok, vagy csoportok által, és az egyénileg bemutatni kívánt elemeket és azok nehézségi fokát, valamint a statikus elemeknél a tartások tervezett idejét. Amennyiben a rajzon nem szereplő elemet mutatnak be a tornászok, az elvonást eredményez a vezetőbíró részéről.

Akrobatikus tornában az Európa és Világbajnokságok két évenként felváltva követik egymást. Az élvonalat vezetik a orosz, angol és belga federációk tornászai.

Egyensúly

Ennek a sportágnak alappillére a jó egyensúly. Az edzések során nagy hangsúlyt fektetünk ennek a képességnek fejlesztésére. 

Mozgás koordináció

A mozgás koordináció fejlesztésével együtt agyunkat is  magas szintű munkára fogjuk.

Kitartás

 A siker kulcsa.

Csapatmunka

Ez egy igazi “csapatjáték”, maximálisan egymásra kell hangolódnia a tornászoknak, hogy a gyakorlatokat teljesíteni tudják.

Siker

Sikerorientált oktatási módszereinkkel minden növendék számára megfelelő energiát tudunk adni a kemény edzésekhez.  

FIGYELEM 2019 tavaszi szemeszterben új torna csoportok indulnak! 🙂

  • Kezdő ovis – (3-4 évesek) – Niki – Kedd-Csütörtök 16:00-17:00 / Újbuda Balance TC
  • Kezdő ovis – (4-5 évesek) – Kriszti – Szerda- Péntek 16:30-17:30 / Újbuda Balance TC
  • Hobbi 3 – (8-11évesek)-Kriszti- Kedd-Csütörtök 16:30-18:00 / Újbuda Balance TC
  • Hobbi 4 – (12-17évesek).Kriszti- Kedd -Péntek 18:00-19:30 / Újbuda Balance TC

Szabad helyek vannak még pünksöfürdői torna csoportokban is! A többi csoportba a helyek korlátozottan elérhetőek, ezeknél emailben info@balancegym.hu-n lehet érdeklődni! Versenyzői csoportok felmérő edzéseiről 06305051466-os telefonszámon tudnak érdeklődni!

Jelentkezés edzéseinkre:

Sajnáljuk. Ez az űrlap már nem elérhető.

Rólunk mondták

 László Zsolt
László Zsolt

Kislányunk már alig várja a keddeket és csütörtököket, hogy újabb gyakorlatokat tanulhasson meg...

 Kis Rita
Kis Rita

Nagyon ígéretes egyesület indulásának lehetünk szemtanúi, két profi lány kezdeményezésében...