Akrobatikus torna bemutatása

Az akrobatikus torna ötvözi a szertorna egyéni elemeit a társas akrobatikus elemekkel (gúlákkal-dobásokkal), egy zenére végrehajtott, koreografált gyakorlatban. A gyakorlatok sikeres kivitelezéséhez szükség van a mozgások finom koordinációjára, pontosságra, precizitásra, valamint a társak összhangjára, bizalomra. A magas mozgáskultúra mellett zenei műveltség is szükséges, valamint kitartás, erős akarat, bátorság és jó előadókészség. Azonban, ha a siker kulcsa csak ezeknek a készségeknek a birtoklása lenne, talán a Magyar akrobatika is a világ élmezőnyébe tartozna.

Az akrobatikus torna rendkívül összetett sportág, így nem mondhatjuk, hogy csak egyes képességek magas szintje kell a sikerhez.

Az akrobatikus tornában versenyzők öt versenyszámban mérethetik össze tudásukat, női párosban, női hármasban, férfi párosban, férfi négyesben és vegyes párosban.

akroált

A tornászok három gyakorlat típust mutatnak be, statikust, dinamikust és kombináltat, amelyek mindegyike saját jellemző̋kkel bír. A statikus gyakorlatok sajátossága, hogy a társak egy páros vagy csoportos elem végrehajtása során végig érintkezésben vannak egymással. Ezek lehetnek tartások, építések, vagy egyik tartásból a másikba történő̋ átmenetek.
A dinamikus gyakorlatokban a versenyző̋knek be kell mutatniuk társas és egyéni repülő̋ elemeket, felhasználva a különböző̋ irányok, fordulatok, csavarok és különböző̋ testhelyzetek és ugrások által nyújtott variációs lehetőégeket. A dinamikus elemek jellemzői közé tartoznak: a repülési szakasz, a partnerek közötti rövid kapcsolat, érintés, ami segíti vagy megszakítja a repülési szakaszt. A kombinált gyakorlatokban az elemeknek tükrözniük kell a statikus és dinamikus gyakorlatok jellemzőit.

A tornászok minden gyakorlatot zenére mutatnak be egy 12×12 m-es rugalmas tornatalajon. A gyakorlatok statikus pozícióból indulnak és a végső statikus pozícióig megkoreografáltak. Minden gyakorlatnak speciális követelményei és korlátozásai vannak. A gyakorlatok maximum hossza 2 perc 30 másodperc hosszú lehet. Nincsen meghatározott minimum időtartam.

Itthon a sportágat űző lányok és fiúk jelenleg 4-23 év közöttiek. Mind a három fajta gyakorlat különböző karakterű , így elbírálásuk a művészi hatás, a nehézség érték és a technikai végrehajtás szempontjából is külön történik. A művészi- kiviteli bíró értékeli a végrehajtott gyakorlat művészi hatását, amely az “A” pontszámot határozza meg. A nehézségi bírók közösen határozzák meg a gyakorlat nehézségi értékét. Az összes nehézségi érték átalakításával alakul ki a gyakorlat “D” pontszáma. A technikai-kivitel bírók értékelik a végrehajtott gyakorlat technikai kivitelét, amely meghatározza az “E” pontszámot. A vezetőbíró és a nehézségi bíró alkalmazzák a büntetéseket, amelyek levonásra kerülnek az összesített pontszámból, amely az A, E, D pontszámok összege. A gyakorlatokról rajzot kell készítenie az edzőnek, amely illusztrálja a párok, vagy csoportok által, és az egyénileg bemutatni kívánt elemeket és azok nehézségi fokát, valamint a statikus elemeknél a tartások tervezett idejét. Amennyiben a rajzon nem szereplő elemet mutatnak be a tornászok, az elvonást eredményez a vezetőbíró részéről.

Akrobatikus tornában az Európa és Világbajnokságok két évenként felváltva követik egymást. Az élvonalat vezetik a orosz, angol és belga federációk tornászai.

Hagyjon üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rólunk mondták

 László Zsolt
László Zsolt

Kislányunk már alig várja a keddeket és csütörtököket, hogy újabb gyakorlatokat tanulhasson meg...

 Kis Rita
Kis Rita

Nagyon ígéretes egyesület indulásának lehetünk szemtanúi, két profi lány kezdeményezésében...