Akrobatikus torna

Versenyzői csoportok

Óvodás kortól egészen a válogatott szintig

Acro 1 csoport 6-11 év

Akrobatikus torna foglalkozások heti 3 alkalommal. Edzőink az első edzésen szintfelmérés után osztják be a jelentkezőket valamelyik csoportba korosztály és tudásszint szerint!

Acro 2 csoport 7-16 év

Akrobatikus torna foglalkozások heti 4 alkalommal.  Edzőink az első edzésen szintfelmérés után osztják be a jelentkezőket valamelyik csoportba korosztály és tudásszint szerint!

Acro 3 versenyzői csoport 11- év

Akrobatikus torna foglalkozások heti 5 alkalommal.  Edzőink az első edzésen szintfelmérés után osztják be a jelentkezőket valamelyik csoportba korosztály és tudásszint szerint!

Akrobatikus torna bemutatása

Az akrobatikus torna ötvözi a szertorna egyéni elemeit a társas akrobatikus elemekkel (gúlákkal-dobásokkal), egy zenére végrehajtott, koreografált gyakorlatban. A gyakorlatok sikeres kivitelezéséhez szükség van a mozgások finom koordinációjára, pontosságra, precizitásra, valamint a társak összhangjára, bizalomra. A magas mozgáskultúra mellett zenei műveltség is szükséges, valamint kitartás, erős akarat, bátorság és jó előadókészség. Azonban, ha a siker kulcsa csak ezeknek a készségeknek a birtoklása lenne, talán a Magyar akrobatika is a világ élmezőnyébe tartozna.

Az akrobatikus torna rendkívül összetett sportág, így nem mondhatjuk, hogy csak egyes képességek magas szintje kell a sikerhez.

Az akrobatikus tornában versenyzők öt versenyszámban mérethetik össze tudásukat, női párosban, női hármasban, férfi párosban, férfi négyesben és vegyes párosban.

A tornászok három gyakorlat típust mutatnak be, statikust, dinamikust és kombináltat, amelyek mindegyike saját jellemzőkkel bír. A statikus gyakorlatok sajátossága, hogy a társak egy páros vagy csoportos elem végrehajtása során végig érintkezésben vannak egymással. Ezek lehetnek tartások, építések, vagy egyik tartásból a másikba történő átmenetek.
A dinamikus gyakorlatokban a versenyzőknek be kell mutatniuk társas és egyéni repülő elemeket, felhasználva a különböző irányok, fordulatok, csavarok és különböző testhelyzetek és ugrások által nyújtott variációs lehetőségeket. A dinamikus elemek jellemzői közé tartoznak: a repülési szakasz, a partnerek közötti rövid kapcsolat, érintés, ami segíti vagy megszakítja a repülési szakaszt. A kombinált gyakorlatokban az elemeknek tükrözniük kell a statikus és dinamikus gyakorlatok jellemzőit.

A tornászok minden gyakorlatot zenére mutatnak be egy 12×12 m-es rugalmas tornatalajon. A gyakorlatok statikus pozícióból indulnak és a végső statikus pozícióig megkoreografáltak. Minden gyakorlatnak speciális követelményei és korlátozásai vannak. A gyakorlatok maximum hossza 2 perc 30 másodperc hosszú lehet. Nincsen meghatározott minimum időtartam.

Egyensúly

Ennek a sportágnak alappillére a jó egyensúly. Az edzések során nagy hangsúlyt fektetünk ennek a képességnek fejlesztésére.

Mozgás koordináció

A mozgás koordináció fejlesztésével együtt agyunkat is  magas szintű munkára fogjuk.

Kitartás

A siker kulcsa.

Csapatmunka

Ez egy igazi “csapatjáték”, maximálisan egymásra kell hangolódnia a tornászoknak, hogy a gyakorlatokat teljesíteni tudják.

Siker

Sikerorientált oktatási módszereinkkel minden növendék számára megfelelő energiát tudunk adni a kemény edzésekhez.

Itthon a sportágat űző lányok és fiúk jelenleg 4 és 23 év közöttiek. Mind a három fajta gyakorlat különböző karakterű , így elbírálásuk a művészi hatás, a nehézség érték és a technikai végrehajtás szempontjából is külön történik. A művészi- kiviteli bíró értékeli a végrehajtott gyakorlat művészi hatását, amely az “A” pontszámot határozza meg. A nehézségi bírók közösen határozzák meg a gyakorlat nehézségi értékét. A technikai-kivitel bírók értékelik a végrehajtott gyakorlat technikai kivitelét, amely meghatározza az “E” pontszámot. A vezetőbíró és a nehézségi bíró alkalmazzák a büntetéseket, amelyek levonásra kerülnek az összesített pontszámból, amely az A, E, D pontszámok összege. A gyakorlatokról rajzot kell készítenie az edzőnek, amely illusztrálja a párok, vagy csoportok által, és az egyénileg bemutatni kívánt elemeket és azok nehézségi fokát, valamint a statikus elemeknél a tartások idejét.

Akrobatikus tornában az Európa és Világbajnokságok két évenként felváltva követik egymást. Az élvonalat az orosz, angol és belga federációk tornászai alkotják.