Akrobatikus torna

Versenyzői csoportok

Óvodás kortól egészen a
válogatott szintig

Acro 0 (versenyzői előkészítő) és Acro I csoportok 6–13 éveseknek

Akrobatikus torna foglalkozások heti 3 alkalommal. Edzőink az első edzésen szintfelmérés után osztják be a jelentkezőket valamelyik csoportba korosztály és tudásszint szerint!

Cél, hogy a gyerekek megkapják a sportághoz szükséges alapokat koordinációs, kondicionális és sportági technika tekintetében. Megszerzett tudásukat már hazai versenyeken tudják összemérni kortársaikkal.

Acro 2 csoport 7–16 éveseknek

Akrobatikus torna foglalkozások heti 5 alkalommal.  Edzőink az első edzésen szintfelmérés után osztják be a jelentkezőket valamelyik csoportba korosztály és tudásszint szerint!

Célunk, hogy az itt sportoló gyerekek megkapják a sportág magas szintű űzéséhez szükséges képzést amellyel eredményesen tudják képviselni egyesületüket, országukat hazai és nemzetközi versenyeken!

Acro 3 versenyzői csoport 11+ éveseknek

Akrobatikus torna foglalkozások heti 6-9 alkalommal.  Edzőink az első edzésen szintfelmérés után osztják be a jelentkezőket valamelyik csoportba korosztály és tudásszint szerint!

Célunk, hogy az itt sportoló gyerekek megkapják a sportág magas szintű űzéséhez szükséges képzést amellyel eredményesen tudják képviselni egyesületüket, országukat hazai és nemzetközi versenyeken!

Az akrobatikus torna bemutatása

Az akrobatikus torna ötvözi a szertorna egyéni elemeit a társas akrobatikus elemekkel (gúlákkal-dobásokkal), egy zenére végrehajtott, koreografált gyakorlatban. A gyakorlatok sikeres kivitelezéséhez szükség van a mozgások finom koordinációjára, pontosságra, precizitásra, valamint a társak összhangjára, bizalomra. A magas mozgáskultúra mellett zenei műveltség is szükséges, valamint kitartás, erős akarat, bátorság és jó előadókészség. Azonban, ha a siker kulcsa csak ezeknek a készségeknek a birtoklása lenne, talán a Magyar akrobatika is a világ élmezőnyébe tartozna.

Az akrobatikus torna rendkívül összetett sportág, így nem mondhatjuk, hogy csak egyes képességek magas szintje kell a sikerhez.

Az akrobatikus tornában versenyzők öt versenyszámban mérethetik össze tudásukat, női párosban, női hármasban, férfi párosban, férfi négyesben és vegyes párosban.

A tornászok három gyakorlat típust mutatnak be, statikust, dinamikust és kombináltat, amelyek mindegyike saját jellemzőkkel bír. A statikus gyakorlatok sajátossága, hogy a társak egy páros vagy csoportos elem végrehajtása során végig érintkezésben vannak egymással. Ezek lehetnek tartások, építések, vagy egyik tartásból a másikba történő átmenetek.
A dinamikus gyakorlatokban a versenyzőknek be kell mutatniuk társas és egyéni repülő elemeket, felhasználva a különböző irányok, fordulatok, csavarok és különböző testhelyzetek és ugrások által nyújtott variációs lehetőségeket. A dinamikus elemek jellemzői közé tartoznak: a repülési szakasz, a partnerek közötti rövid kapcsolat, érintés, ami segíti vagy megszakítja a repülési szakaszt. A kombinált gyakorlatokban az elemeknek tükrözniük kell a statikus és dinamikus gyakorlatok jellemzőit.

A tornászok minden gyakorlatot zenére mutatnak be egy 12×12 m-es rugalmas tornatalajon. A gyakorlatok statikus pozícióból indulnak és a végső statikus pozícióig megkoreografáltak. Minden gyakorlatnak speciális követelményei és korlátozásai vannak. A gyakorlatok maximum hossza 2 perc 30 másodperc hosszú lehet. Nincsen meghatározott minimum időtartam.

Egyensúly

Ennek a sportágnak alappillére a jó egyensúly. Az edzések során nagy hangsúlyt fektetünk ennek a képességnek fejlesztésére.

Mozgás koordináció

A mozgás koordináció fejlesztésével együtt agyunkat is  magas szintű munkára fogjuk.

Kitartás

A siker kulcsa.

Csapatmunka

Ez egy igazi “csapatjáték”, maximálisan egymásra kell hangolódnia a tornászoknak, hogy a gyakorlatokat teljesíteni tudják.

Siker

Sikerorientált oktatási módszereinkkel minden növendék számára megfelelő energiát tudunk adni a kemény edzésekhez.

Itthon a sportágat űző lányok és fiúk jelenleg 4 és 23 év közöttiek. Mind a három fajta gyakorlat különböző karakterű , így elbírálásuk a művészi hatás, a nehézség érték és a technikai végrehajtás szempontjából is külön történik. A művészi- kiviteli bíró értékeli a végrehajtott gyakorlat művészi hatását, amely az “A” pontszámot határozza meg. A nehézségi bírók közösen határozzák meg a gyakorlat nehézségi értékét. A technikai-kivitel bírók értékelik a végrehajtott gyakorlat technikai kivitelét, amely meghatározza az “E” pontszámot. A vezetőbíró és a nehézségi bíró alkalmazzák a büntetéseket, amelyek levonásra kerülnek az összesített pontszámból, amely az A, E, D pontszámok összege. A gyakorlatokról rajzot kell készítenie az edzőnek, amely illusztrálja a párok, vagy csoportok által, és az egyénileg bemutatni kívánt elemeket és azok nehézségi fokát, valamint a statikus elemeknél a tartások idejét.

Akrobatikus tornában az Európa és Világbajnokságok két évenként felváltva követik egymást. Az élvonalat az orosz, angol és belga federációk tornászai alkotják.

Csatlakozz még ma csapatunkhoz és legyél tagja egy dinamikus közösségnek!
Balance Akrobatika és Torna Club
Scroll to Top